Kreativ krise?

Finn frem et blankt ark og en blyant. Og tegn noe. Hva som helst.

Hva skjer?

Sitter du fast?

Klarer du ikke å finne på noe?

Ikke en strek en gang?

Har du klart å tegne noe, er du ifølge Tid & Tendenser (dansk magasin for tidsånd, samfunn, forbruk og livsstil) sjelden vare. De fleste av oss sitter nemlig fremdeles med et blankt ark foran oss…

Hva skyldes dette? Mangler vi ideer? Har vi liten selvtillit? Er vi redd for å sette i gang? Redd for å være kreativ? Handler det om frykten for å gjøre feil?

Et strømlinjeformet og kvelende samfunn?

Vi lever i en verden hvor de største belønninger og priser går til de med de rette svarene. Det perfekte får topp score og høyeste resultat. Det utarbeides prosesser, maler og retningslinjer for å komme frem til målet på sikreste og tryggeste måte. Vi ønsker minst mulig risiko. Livet er lineært og strømlinjeformet. Både mulighetene og motet til å avvike fra normen minsker, noe som fører til mindre frihet til å utforske, tenke og bevege seg fritt. Vi velger den kjente motorveien fremfor de smale og kronglete (og gjerne mer spennende) stiene.

I dag er det særs enkelt å lage noe «perfekt» og konvensjonelt pent ved å ta i bruk en ferdig mal. Du trenger bare å følge en bruksanvisning og fylle inn. Et uendelig antall gratis filtre og maler for sosiale medier ligger der ute, klar til bruk. Alt arbeid er gjort på forhånd, og du kan uten de store anstrengelser sitte igjen med et glitrende og polert resultat. Det er bare å lene seg tilbake og vente på «likes». I et samfunn hvor både hjem og folk ser stort sett like ut, er det hardt arbeid å tenke og oppføre seg annerledes. 

Hvorfor er kreativitet viktig?

Men hvorfor skal vi i det hele tatt gidde å finne på noe nytt? Er det egentlig så viktig å kunne tenke utenfor boksen? Ifølge Tid & Tendenser vil fremtidens samfunn få store utfordringer om vi ikke klarer å få oppsving på det å være kreativ. Arbeidsplasser vil ha større behov for mennesker som er i stand til å tenke kreativt – ha evne til problemløsning, kritisk tenkning og samarbeid. Samfunnet trenger ferdigheter som fokuserer på den tidlige fasen i den kreative prosessen – ikke bare sluttresultatet. Det vil altså bli mer og mer viktig å være kreativ.

Les også: «Er kreativitet en nådegave?»

De mest etterspurte ferdigheter ifølge World Economic Forum 2020 vs. 2015:

[table id=1 /]

Hvordan få fart på kreativiteten

Kreativitet vokser i ukonvensjonelle miljøer, der det finnes begrensninger og hvor man er pokka nødt til å finne løsninger for å komme seg opp av det sorte hull. Det er kanskje noe i klisjeen om kunstnerens vanskelige sinn; det sterke behovet for å forløse og uttrykke kraften/sorgen, kan resultere i det vakreste verk – enten det fører til billedkunst, poesi, musikk eller et vitenskaplige gjennombrudd. Men, betyr dette at vi må frembringe utfordrende omgivelser for å forløse kreativiteten? Hvis samfunnet trenger folk til å skape en fantastisk fremtid, er det også en nødvendighet at de samme folka må kjenne noen utfordringer på kroppen?

Her er noen konkrete tips for å få fart på og bli mer kreativ:

Restriksjoner

Store ideer har ofte kommet av nødvendighet og begrensinger. Nød lærer nøgen kvinde at spinde. Når forandringens vind blåser, bygger noen levegger – andre bygger vindmøller.

Fysiske omgivelser

Legg til rette for ideutvikling. Noen liker å arbeide alene og i stillhet. Noen liker samarbeid og samtaler. Hvordan vil du/dere tilpasse til de ulikes behov?

Takhøyde

Skap en raus kultur som gir rom for åpne diskusjoner uten fordømmelse.

Feedback

Involver andre tidlig i ideprosessen, når det fremdeles er rom for feedback.

Prototyper

Lag prototyper både for å kommunisere ideen til andre og hjelpe ideens utvikling.

Samarbeid

Inkluder andre tidlig i ideprosessen for å få et best mulig resultat. Jo flere folk, jo flere perspektiv, jo flere ferdigheter og jo bedre resultat.

Opp ned

Snu alt på hodet og se prosess/tilnærming fra en annen vinkel. Dette stimulerer til å se det hele med nye øyne (som igjen kan gi nye ideer).

Oppmuntre til å gjøre feil

Trygge omgivelser har takhøyde for feil og ideutvikling. Alle har noen skikkelig dårlige ideer, og det er 100% ok. Ofte er de dårlige ideer springbrett til de virkelig gode.


Kilde:

  • Jill Hawkins, «Equalitey is bad for creativity», Tid & Tendenser, 02/2019.
  • Christian Have, «Det kreative Danmarks sande potentiale», Tid & Tendenser, 02/2019.

Les flere artikler om kreativitet: