Det langsomme livet. Det lever faktisk der ute, parallelt med hverdagen som er stappet til randen med jobb, familie, tidsfrister, smartphones, hurtige endringer og stress. Ting blir gjort både halvveis og kvartveis for å komme i mål. Og mange av oss opplever det som lite tilfredsstillende å hele tiden ikke ha nok tid…
Muligens er det kanskje derfor ideen om det langsomme og sakte livet virker så forlokkende. Det å ha håndbrygget kaffe til frokost. Det å lage hele middagen fra bunnen av, hver dag. Lese en bok skikkelig grundig og ord for ord. Ta vare på hverdagene og kjenne roen ved å utføre langsomme, hverdagslige rutiner som å bake brød og dyrke tomater. Det å ha massevis av tid – og i tillegg kunne sløse med den.
Bauhaus
Den langsomme trenden har et enkelt og rent visuelt uttrykk. Bauhaus (en skole i kunst og håndverk grunnlagt av Walter Groupius i Weimar, Tyskland i 1919) hadde mange av de samme ideer om enkle former fremfor pynt og dekor. For eksempel var skolen blant annet med på å utvikle sans serif typografi, som et alternativ den tyske standarden blackletter. Sans serif har rene og enkle former uten seriffer mens blackletter har preg av tung ornamentikk.
- Sans serif: «Rene» og enkle fonter uten seriffer.
- Serif: Kalles også føtter. Linjer (hårstreker) som går ut fra stammen i bokstaven.
- Blackletter: Også kjent som gotisk skrift eller «old english». Mye brukt i vest-Europa fra ca 1150 til inn i det 17. århundre. I Tyskland frem til det 20. århundre.
Den langsomme skjønnheten
Den langsomme skjønnheten vokser på deg over tid. Alt unødvendig «pynt» er skrelt vekk, og det som står igjen er det rene, vellagde og enkle. Du får øye på visjoner, tanker og fortellingen som ligger bak – og som gir en mer overbevisende opplevelse. Det handler om å ta seg tid til å gjøre ting ordentlig, omhyggelig og grundig.
Det er ikke lenger det nyeste som ses på som det mest vakre, interessante eller tiltrekkende. Og bråkete og åpenlyse statussymboler er ikke luksus. Det er den langsomme skjønnheten som gjelder.
Kilde: TID&tendenser (Pej Gruppen), Art through the ages (Gardner’s).